Autor publikacji

Monika Trętowska

Newsletter
Newsletter

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać najciekawsze i najważniejsze informacje o rynkach inwestycji alternatywnych, chcesz wiedzieć w co warto inwestować i jak to robić? Zapisz się do newslettera InwestycjeAlternatywne.pl.

IA RSS - Artykuły

Mięsne inwestycje

4 marca 2009 r.

W długim okresie będzie prawdopodobnie drożej

Niezależnie od śródrocznych wahań cen mięsa na rynkach światowych, większość analityków przewiduje, że w długiej perspektywie żywność będzie drożeć.
Do głównych czynników przemawiających za wzrostami cen mięsa należą:

  • szereg przyczyn powodujących wzrost cen pasz: coraz częstsze anomalie pogodowe (susze, powodzie, huragany), ograniczające plony; rosnący popyt na zboża zgłaszany przez sektor biopaliw oraz rekordowo niski stan światowych zapasów zbóż,
  • wzrost cen wielu środków do produkcji rolnej i hodowli,
  • coraz większy popyt na mięso zgłaszany przez bogacące się, ludne państwa azjatyckie,
  • działania spekulacyjne na rynku rolno-żywnościowym.

Z jednej strony mamy zatem obecnie do czynienia z ograniczoną podażą mięsa. Chiny – producent ponad 50% światowej wieprzowiny - borykały się w 2007 i 2008 r. z rozprzestrzeniającą się chorobą zwierząt, dziesiątkującą hodowle. Dodatkowo, drożejące zboża w pierwszej połowie 2008 r. obniżyły opłacalność hodowli bydła i wieprzowiny, wywołując falę uboju zwierząt w innych krajach-producentach mięsa. Z kolei reakcja na spadki cen zbóż w następnych miesiącach będzie opóźniona, gdyż odtworzenie przetrzebionego stada trwa zwykle dwa lata.


Z drugiej strony, obok presji podażowej, także czynniki popytowe stymulować będą najprawdopodobniej wzrost cen mięsa. Popyt na żywność jest nieelastyczny, więc mimo ograniczonej podaży i wzrostu cen mięsa, nadal zgłaszane będzie zapotrzebowanie na produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ogromny wpływ na ceny mięsa na rynkach światowych ma silnie rosnący popyt ze strony państw azjatyckich, z Chinami na czele. Od 1980 r. chińska konsumpcja mięsa niemal się potroiła. Po bardzo niekorzystnych dla chińskich hodowców latach 2007-2008, lokalny rząd dokłada obecnie starań, aby odbudować przetrzebione stada i zwiększyć krajową produkcję mięsa, przede wszystkim wieprzowiny, która ma 63 proc. udział w całkowitej konsumpcji mięsa w Chinach.


Rządowe wysiłki w celu zwiększenia podaży mogą przynieść jednak tylko ograniczony rezultat, gdyż zwiększają się koszty produkcji hodowców (energia, pasze, koszty pracy). Jak szacuje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA), produkcja wieprzowiny w Chinach zwiększy się w 2009 r. o 2%, a wołowiny o 3%, co może okazać się niewystarczającą ilością, aby zaspokoić rosnący chiński popyt na mięso. W 2008 r. rozdźwięk między podażą wieprzowiny, a zapotrzebowaniem na nią w Chinach był większy niż kiedykolwiek wcześniej. W rezultacie, w ciągu ostatniego roku import mięsa do tego kraju wzrósł blisko dziesięciokrotnie. Chiny zmuszone zostały do ograniczenia eksportu w 2008 r. o 54%, jednocześnie importując mięso ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Danii, która ilość swojego mięsa wysyłanego do Chin podwoiła od 2006 r.


Fakt, że nawet światowy potentat w produkcji mięsa wieprzowego zmuszony zwiększać import, świadczy o tym, jak silny jest impuls popytowy na tym rynku.

  Drukuj  Drukuj  
Wstecz  Wstecz | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Dalej  Dalej

www.InwestycjeAlternatywne.pl
Profesjonalne statystyki www CAOgroupRedShoes