Sok pomarańczowy

Pomarańcze to owoce cytrusowe o włóknistym miąższu i pomarańczowej skórce. Pochodzą najprawdopodobniej z Chin i krajów wschodniej Azji. Stanowią bogate źródło witaminy C i są powszechnie rozpoznawane i spożywane w różnej postaci na całym świecie.

Drzewa pomarańczowe występują głównie w rejonach subtropikalnych. Są roślinami długowiecznymi, do okresu dojrzałości i największej produktywności drzewko potrzebuje około 15 lat, kiedy to jest w stanie dawać do 1 000 owoców rocznie przez kolejne 50 do 80 lat.
Problematycznym czynnikiem uprawy jest jej brak odporności na wahania temperatury.
Największymi producentami pomarańczy są Brazylia i Stany Zjednoczone. Zbiory z Sao Paulo i Florydy stanowią 50% całkowitej ilości pomarańczy i 90% produkcji soku.
Podczas gdy Brazylia eksportuje ten surowiec (w przeważającej większości do USA), Amerykanie konsumują przeszło 90% swoich zbiorów.

Zamrożony koncentrat pomarańczowy (Frozen Concentrated Orange Juice – FCOJ) jest stosunkowo popularnym surowcem na rynku towarowym. Najpopularniejszy kontrakt terminowy notowany jest na ICE i New York Board of Trade, opiewa na 15 000 funtów rozliczanych w centach. Według terminów dostaw kontrakty dzielą się na styczniowe, marcowe, majowe, lipcowe, wrześniowe i listopadowe.

FCOJ znajdował się w stałym trendzie wzrostowym od 2004 do końca 2006 r. kiedy to cena jednego funta tego surowca wzrosła z 55 centów do przeszło 2 dolarów. Korekta wzrostu spowodowana po części realizacją zysków i napływem optymistycznych danych z USA dotyczących produkcji, zniosła cenę do poziomu około 1,20 dolarów. Poziom ten stał się początkiem nowej fali o spokojniejszym charakterze, która przy sprzyjających warunkach stopniowego ograniczania się podaży, powinna wynieść ceny ponad ostatni szczyt.

Wzrost na przestrzeni od 2004 do 2007 r. spowodowany był głównie przez fakt, iż jednym z największych producentów są Stany Zjednoczone a konkretniej Floryda. To właśnie owoce z tego stanu stanowią 98% całego amerykańskiego surowca. Nasilające się od jakiegoś czasu zmiany klimatyczne powodują coraz liczniejsze występowanie różnego rodzaju anomalii pogodowych takich jak gwałtowne burze, huragany, trąby powietrzne czy też przymrozki. Ze względu na swoje geograficzne położenie Floryda często znajduje się w zasięgu zjawisk, które pustoszą tamtejsze tereny, niszcząc między innymi delikatne drzewa pomarańczowe.
Zdaniem Kevina Kerra eksperta ds. zasobów naturalnych i autora artykułów dla The Daily Reckoning, jeżeli najbliższy sezon burzowy będzie tak intensywny jak dwa wcześniejsze uprawa pomarańczy gwałtownie spadnie.
Zarówno obawy przed niesprzyjającą pogodą jak i przed niszczącymi uprawy chorobami stymulować będą wzrost cen koncentratu na światowych parkietach.
 

Zobacz również:

pszenica

kukurydza

soja

ryż

cukier

kawa

kakao

bawełna

surowce energetyczne

metale szlachetne

metale przemysłowe


www.InwestycjeAlternatywne.pl
Profesjonalne statystyki www CAOgroupRedShoes