Kakao

Kakaowiec jest rośliną rosnącą w tropikalnych rejonach naszej planety, głównie w Afryce, krajach centralnej Ameryki i południowo-wschodniej Azji. Najpopularniejszą formą tego surowca są mielone ziarna, używane w przemyśle spożywczym. Kakao zawiera dużą ilość białka, a także węglowodany, tłuszcze i alkaloidy o działaniu pobudzającym.

Kakaowiec rośnie w wilgotnym klimacie subtropikalnym. Optymalna temperatura dla tej rośliny wynosi około 30 stopni Celsjusza, zaś spadek w okolice 10 stanowi poważne zagrożenie. Kakaowiec jest rośliną długowieczną, pierwsze owoce wydaje po okresie 3 do 5 lat przez kolejnych 25 lat nim doczeka starości. Ze względu na swoje wymagania dotyczące wilgotności i jednoczesne występowanie na terenach subtropikalnych, niejednokrotnie narażony jest na susze, które w drastyczny sposób ograniczają jego produktywność.
W 1978 taka właśnie susza zniszczyła wiele plantacji powodując drastyczny wzrost ceny tego surowca do poziomu 5 000 dolarów za tonę, by po kolejnych 4 latach w wyniku odbudowy plantacji i zwiększania zbiorów opaść do poziomu 1 500 dolarów za tonę.

Największe zbiory nasion notuje się między październikiem a lutym, drugim skromniejszym okresem są miesiące od maja do sierpnia. Największa ilość, ponad ¾ światowej produkcji pochodzi z krajów Afrykańskich takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria i Kamerun (szczegółowe wartości przedstawia poniższa tabela).

 

 

Inwestycja w kakao jest stosunkowo popularna na giełdach towarowych.
Kontrakty terminowe dotyczą suchych nasion, które w procesie pieczenia, lub mielenia służą do produkcji wielu produktów, głównie związanych z przemysłem spożywczym. Tradycyjny kontrakt notowany na giełdzie ICE i New York Board of Trade opiewa na 10 ton tego surowca i rozliczany jest w dolarach amerykańskich. Według terminów dostaw dzielą się ona na marcowe, majowe, lipcowe, wrześniowe i grudniowe.

Cena tony suszonych ziaren kakaowca wyznaczyła swój szczyt wynoszący 2 400 dolarów za tonę na przełomie 2002 i 2003 roku. Od tamtego czasu ceny poruszały się w kanale 1 350 do 1 700 dolarów, by czwartym kwartale 2005 roku zainicjować kolejną falę wzrostową, która w lutym 2008 roku wyniosła ceny do nowego 24 letniego maksimum na poziomie 2 760 dolarów za tonę.
Było to najprawdopodobniej spowodowane obawami zmniejszenia dostaw tego surowca z afrykańskiej Ghany, którą gnębi susza wyniszczająca plantacje kakaowca, a także narastające niepokoje i frustracja mieszkańców Kamerunu (czwartego co do wielkości producenta tego surowca na świecie w 2006 r.), spowodowana rosnącymi cenami ropy. Spowodowało to napływ zarówno kapitału spekulacyjnego, jak tego pochodzącego z funduszy inwestycyjnych szukających metod na dywersyfikację portfeli powiązanych z rynkiem kapitałowym.
Skutkiem zwyżki wartości na światowych parkietach jest odczuwalny wzrost cen produktów, w których skład wchodzą ziarna kakaowca.
Wysnuć można przypuszczenie, iż na fali obaw o zmniejszenie się siły podaży, ceny sięgnąć mogą znacznie wyższego poziomu.

Zobacz również:

pszenica

kukurydza

soja

ryż

cukier

kawa

bawełna

sok pomarańczowy

surowce energetyczne

metale szlachetne

metale przemysłowe
 


www.InwestycjeAlternatywne.pl
Profesjonalne statystyki www CAOgroupRedShoes