Kawa

Nazwa pochodzi od arabskiego słowa kahwa. Już w I w. p.n.e. w Etiopii spożywano ją w gotowanej postaci z dodatkiem masła i soli. Jednak dopiero na przełomie XIII i XIV w. opracowano w Jemenie metodę jej prażenia i przygotowywania napoju znanego nam do dzisiaj. Wraz z arabską ekspansją kawa rozpowszechniła się na całym Bliskim Wschodzie.


Burzliwe losy czarnego napoju wyznaczały kolejne zakazy jego spożycia, spowodowane jej pobudzającymi właściwościami, co nie podobało się wielu religijnym radykałom. Jednak ze względu na rosnącą popularność restrykcje zostały z czasem zniesione.
Powstanie pierwszej kawiarni w Stambule datowane jest na 1554 r.


Do Europy ziarna dotarły w XVI w. za sprawą dwóch kampanii wschodnioindyjskich, a mianowicie brytyjskiej i holenderskiej. Początkowo uważana na dzieło szatana, dopiero po przyzwoleniu danemu przez ówczesnego papieża Klemensa VIII zyskała na popularności a kawowiec stał się powszechnie uprawianą rośliną.
Polacy na swoją pierwszą filiżankę napoju czekać musieli do schyłku XVII w. Wielkimi jej smakoszami byli Jan III Sobieski oraz Bohdan Chmielnicki.

Dzisiaj kawa to jeden z popularniejszych towarów handlowych na świecie. Jej uprawą i prażeniem zajmuje się około 25 milionów producentów.

Kawowiec jest krzewem, zaś jego uprawa jest dużo bardziej wymagająca od innych roślin. Przedsiębiorstwa zajmujące się uprawą zatrudniają duża ilość osób ze względu na fakt, iż zbiory nie podlegają automatyzacji i muszą być wykonywane ręcznie. Największą rolę odgrywają Brazylia, Wietnam, Kolumbia i Indonezja. Poniższa tabela przedstawia szczegółowe dane dotyczące światowej produkcji kawy.

 

 

Na rynku dostępne są dwa rodzajów kontraktów na ten surowiec – Arabica i Robusta, o standardowej wielkości opiewającej na 37 500 funtów (około 250 worków) rozliczanych w dolarach.
Ze względu na okres realizacji wyróżnić możemy kontrakty marcowe, majowe, lipcowe, wrześniowe i grudniowe. Kupujący (długa pozycja) zobowiązują się do wykupu surowca w określonym czasie, podczas gdy sprzedający (krótka pozycja) zapewnić mają jego dostawę. W rzeczywistości większość kontraktów nigdy nie skutkuje rzeczywistym kupnem lub sprzedażą kawy, gdyż inwestorzy likwidują pozycje (kupujący sprzedają kontrakty a sprzedający je kupują) zarabiając na różnicy kursowej od dnia otwarcia do zamknięcia pozycji.
Najpopularniejszymi ośrodkami handlu kawą są IntercontinentalExchange (ICE), New York Board of Trade, Nairobi Coffee Exchange,

Obecnie kurs kawy znajduje się w trendzie wzrostowym zapoczątkowanym na początku 2002 r., ceny od tamtego okresu do lutego 2008 r. wzrosły z poziomu około 0,55 USD za funt do 1,38 USD na giełdzie NYBOT. W ostatnim dniu lutego tego roku zaobserwować mogliśmy spektakularny wzrost do poziomu 1,64 USD w wyniku dużych transakcji o charakterze spekulacyjnym dokonywanych przez fundusze hedge.

Obfite opady, jakie nawiedziły Kenię (produkcja w 2006 roku 51 milionów ton) w czwartym kwartale 2007 r. spowodowały duże straty w uprawach, co w bezpośredni sposób przełożyło się na wzrost ceny w tym okresie. Zainicjowana zwyżka jest kontynuowana w 2008 r. Dodatkowo o dalszym wzroście świadczyć może wypowiedź z ramienia International Coffee Ogranisation, która oszacowała spadek produkcji tego surowca w 2008r. o 7,4% do poziomu 116 milionów worków, co jest poziomem niższym względem wielkości zapotrzebowania.
Wszystkie wymienione wcześniej czynniki sprawiły, iż wzrost ceny tego surowca odczują wszyscy miłośnicy czarnego napoju, gdyż niebawem trzeba będzie w sklepie zapłacić za niego o 20% więcej niż dotychczas.
 

Zobacz również:

pszenica

kukurydza

soja

cukier

ryż

kakao

bawełna

sok pomarańczowy

metale szlachetne

metale przemysłowe

surowce energetyczne


www.InwestycjeAlternatywne.pl
Profesjonalne statystyki www CAOgroupRedShoes