Pszenica

Pszenica jest typowym zbożem występującym w klimacie umiarkowanym. Od wieków wykorzystywana jest do produkcji chleba, mąki i pasz. Posiada najwięcej związków mineralnych i witamin spośród innych zbóż. W europie najbardziej popularna jest jej miękka odmiana używana do produkcji chleba, natomiast w krajach południowych uprawiana jest twarda odmiana, z której produkuje się głównie makarony.

Głównymi ośrodkami handlu pszenicą są Chicago Board of Trade, Sydney Futures Exchange, Zimbabwe Agricultural Commodity, China Zhengzhou Commodity Exchange, Kansas City Board of Trade. Najpopularniejsze kontrakty notowane na CBOT opiewają odpowiednio na 1000 lub 5000 buszli a transakcje zawierane są w dolarach amerykańskich.

Rynek pszenicy cechuje sezonowość co ma swoje odzwierciedlenie w cenach. Zazwyczaj największą wartość mają kontrakty wygasające w marcu i czerwcu, gdyż w jest to okres przed zbiorami, kiedy zapasy są niskie.

W połowie grudnia na giełdzie towarowej w Chicago padł rekord kiedy to za kontrakt opiewający na 5000 buszli z dostawą na marzec płacono 980 dolarów. O tamtego czasu ceny poruszają się w przedziale od 900 do 980 dolarów, ewentualne przekroczenie górnej granicy skutkować może dalszym wzrostem.
Taka wycena jest głównie spowodowania znacznie słabszymi zbiorami w krajach przodujących w eksporcie tej rośliny – Australii, Nowej Zelandii, Rosji i krajów Europy.
Słabsze zbiory w znaczący sposób ograniczają podaż, już w 2006 roku konsumpcja pszenicy przewyższyła jej produkcję, nadwątlając światowe zapasy.
Ze względu na postępujące zmiany klimatyczne konieczne jest przenoszenie upraw w inne niż dotychczasowe rejony, co z kolei ograniczone jest konsekwentnie zmniejszającą się powierzchnią rolną, przekształcaną pod budowę infrastruktur miejskich.

Produkcja pszenicy (w milionach ton)
  2004 2005 2006
UE 136 123 127
Chiny 92 96 96
Indie 72 69 72
USA 59 57 52
Rosja 45 48 40
Pozostałe kraje 223 221 214
RAZEM 627 616 601
źródło abare; http://www.abareconomics.com



W parze z typowo konsumpcyjną funkcją pszenicy (notabene powodującą wzrost wszelkich artykułów spożywczych, których jest składnikiem), stoi coraz większe zapotrzebowanie ze strony przemysłu zajmującego się produkcją biopaliw. Choć w tej chwili prym w tej dziedzinie notuje kukurydza, trend ten zdaje się słabnąć, otwierając tym samym drogę innym surowcom do odegrania większej roli. Poniższa tabela przedstawia szacunkowe wartości produkcji, konsumpcji i wysokości zapasów na najbliższe lata.

Szacunkowe wartości produkcji, konsumpcji i zapasów (w milionach ton)
  Produkcja Konsumpcja Zapasy
2003 555 593 127
2004 625 613 140
2005 616 618 138
2006 599 619 117
2007 620 620 117
2008 (P) 623 621 119
2009 (P) 627 625 121
2010 (P) 632 628 124
źródło commodities control; http://www.commoditiescontrol.com



Popularność kukurydzy ma też inny podtekst, mianowicie wysokie subwencje rządowe w Stanach Zjednoczonych przekazywane na ten cel sprawiają, że chętniej uprawia się właśnie ją, zmniejszając tym samym udział innych roślin, w tym pszenicy.
Takie działanie ma wymierny skutek na cenę, która w ostatnim czasie rośnie w bardzo dynamicznym tempie.
Unia Europejska starając się załagodzić sytuację wprowadziła bezcłowy kontyngent na pszenicę pochodzącą z Kanady. Według szacunków ma to zatrzymać, przynajmniej na jakiś czas ceny na poziomie około 850 dolarów za tonę.

Zobacz również:

kukurydza

soja

ryż

kawa

kakao

sok pomarańczowy

cukier

bawełna

surowce energetyczne

metale szlachetne

metale przemysłowe


www.InwestycjeAlternatywne.pl
Profesjonalne statystyki www CAOgroupRedShoes